Met deze 7 tips creëer je meer zelfvertrouwen op het werk

Een gezonde dosis zelfvertrouwen is onmisbaar op de werkvloer. Zonder zelfvertrouwen is het lastiger om initiatieven te nemen en successen te behalen. Als je jezelf (onbewust) kleinhoudt, groei je daarnaast minder makkelijk door. Met deze tips krijg je meer vertrouwen in jezelf.

1. Zorg goed voor jezelf

Zelfvertrouwen begint bij de basis. Als jij je dag in dag uit niet goed voelt, wordt het een onmogelijke taak om je beste zelf aan de wereld te tonen. Het zijn misschien inkoppertjes, maar gezond eten, beweging, een kwalitatieve nachtrust én voldoende ontspanning zijn echt nodig om niet alleen privé, maar ook op het werk het meeste uit jezelf te halen. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat er een direct verband bestaat tussen een gezonde leefstijl en meer zelfvertrouwen. Doe er je voordeel mee!

2. Let op je houding

Lichaamstaal zegt meer dan duizend woorden. Zit of sta je vaak met een kromme rug en heb je altijd maar de neiging om je armen over elkaar heen te slaan? Doe dit niet: hiermee maak je jezelf letterlijk kleiner en kom je gesloten en dus onzeker op anderen over. Neem in plaats daarvan een rechte houding aan, spreek met je handen en maak oogcontact. Door jezelf zelfverzekerd op te stellen, ook als je je niet zo voelt, ‘hack’ je eigenlijk je hersenen waardoor je vanzelf zelfverzekerder wordt. Hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker het gaat. ‘Fake it until you make it’ is niet voor niets een populair gezegde.

3. Ontdek je sterke punten

We zijn helaas geneigd om negatief over onszelf te denken, maar heb je er weleens over nagedacht waar je wél allemaal goed in bent? Er is altijd iets waarin je uitblinkt. Misschien ben je ontzettend empathisch en collegiaal en dus een echte verbinder op de werkvloer. Of misschien ben je super creatief, waardoor je altijd met de meest originele oplossingen komt. Schrijf eens op wat post-its op waar jouw competenties liggen en hang deze aan je spiegel of computerscherm. Door hier meerdere keren per dag naar te kijken, word je er keer op keer aan herinnerd wat je je collega’s te bieden hebt.

4. Wees lief voor jezelf

Iedereen maakt fouten op het werk, groot en klein. Gelukkig maar, want zonder fouten zou het onmogelijk zijn om als mens te groeien. Elke keer dat je een fout maakt, leer je iets bij. In plaats van jezelf af te straffen, kun je er proberen om er meer op die manier naar te kijken. Ga na het maken van een fout bewust na wat je van de situatie kunt leren en, belangrijker nog, hoe je het de volgende keer anders gaat doen. Doe je dit vaker, dan zul je merken dat fouten je op den duur niet onzekerder, maar juist zelfverzekerder maken. En het grappige is: hoe zelfverzekerder je bent, hoe minder fouten je maakt.

5. Hou je successen bij

Door het tempo waarin we leven gaan we vaak aan onze successen voorbij. We bagatelliseren ze door te denken dat ze nou eenmaal bij het werk horen. Zonde, want een succes is vaak zoveel meer dan alleen een zakelijke prestatie. Misschien heb je je angsten overwonnen door te spreken in het openbaar tijdens die belangrijke presentatie. Of heb je achter de schermen van dat grote event laten zien dat je wel degelijk stressbestendig bent. Door bewuster bij zulke momenten stil te staan, zie je beter in wat je allemaal in je mars hebt. Wedden dat je jezelf nog veel vaker gaat verrassen?

6. Laat de mening van anderen gaan

Mensen zullen altijd hun mening hebben over wat je doet, of het nu gaat om de manier waarop jij een zakelijk project aanpakt of om een carrièreswitch die je op het oog hebt. Dat kun je niet tegenhouden. Wat je wél kunt doen, is besluiten om niks met die meningen te doen. Zie een mening voor wat-ie is: slechts een mening. Een ander vindt misschien juist dat je hartstikke goed bezig bent. En belangrijker nog: als jij zélf achter je keuze staat, is dat meer dan genoeg. Laat meningen van anderen dus voor wat ze zijn en trek je eigen plan. Jij weet immers het beste waar je goed in bent en blij van wordt, toch?

7. Accepteer je onzekerheden

Hoewel je jezelf kunt trainen om zelfverzekerder te zijn, is het onmogelijk om je onzekerheden volledig opzij te zetten. Ieder mens is onzeker over bepaalde dingen; dat is nu eenmaal hoe ons afwijzingsgevoelige brein werkt. Via gedachtes als ‘ik kan het niet’ of ‘ik heb te weinig ervaring’ probeert het ons te behoeden voor onzekere situaties. Maar dat betekent niet dat je je door die gedachtes moet laten leiden. Ook voor gedachtes geldt: ze zijn slechts gedachtes. Erken dat ze er zijn en ga vervolgens tóch doen wat je zo graag wilt doen. Dat is spannend, maar niets geeft je meer zelfvertrouwen dan over je eigen mentale barrières heen te stappen.

Word jij als techneut ook zo nu en dan geteisterd door onzekere gedachtes? En lukt het daardoor niet om je volle potentieel te benutten? Neem dan contact met ons op. In een vrijblijvend gesprek ontdekken we waar jouw competenties liggen en in welk type baan voor jou de mooiste doorgroeimogelijkheden liggen. Vervolgens helpen we je natuurlijk ook om deze baan te vinden.