Goede voornemens: nieuwe start, nieuwe baan

Meer sporten, gezonder eten en stoppen met roken: goede voornemens rondom gezondheid kennen we inmiddels. Misschien wil jij dit jaar een stapje verdergaan en het op professioneel gebied over een compleet andere boeg gooien. Je merkt bijvoorbeeld dat je huidige baan je niet meer gelukkig maakt. Of misschien ben je verhuisd en zoek je iets dichter bij huis.

Wij moedigen zo’n keuze alleen maar aan. We besteden veel van onze tijd op de werkvloer, dus ook je geluksgevoel buiten werktijd wordt beïnvloed door de functie die je uitvoert. Uit onderzoek blijkt zelfs dat je baan 20 procent van je geluk bepaalt. Je kunt nog zoveel leuke activiteiten plannen in je vrije tijd, maar als jouw job je niet voldaan achterlaat, mis je een solide basis voor geluk.

Een nieuwe baan vinden is niet altijd makkelijk. Met name wanneer je al een tijdje niet gesolliciteerd hebt, kan het hele proces wat overweldigend voelen. Waar moet je beginnen? Hoe vind je een functie die bij je past? Hoe overleef je de sollicitatieprocedure? En hoe stel je een aantrekkelijk CV op?

Veel mensen zien deze punten als grote obstakels en schuiven het solliciteren daarom continu voor zich uit. Zonde, want daardoor blijven ze lang in oude patronen hangen. Solliciteren hoeft overigens niet ingewikkeld te zijn. Sterker nog: als je de smaak eenmaal te pakken hebt, ga je er waarschijnlijk zelfs de lol van inzien. Je leert tijdens het proces ontzettend veel over jezelf en door de ervaringen die je opbouwt, krijgt ook je zelfvertrouwen een boost.

Met de volgende tips start je dit jaar geheid aan je nieuwe droombaan.

1. Ga op onderzoek uit: wat vind ik écht leuk?

Een veelgemaakte fout van werkzoekenden is dat ze te snel willen. Ze speuren het internet, haast obsessief af op vacatures en laten zich daarbij te veel leiden door impulsen. Vaak zijn die impulsen een reactie op bepaalde arbeidsvoorwaarden, zoals een hoog salaris of veel vakantiedagen. Allemaal belangrijk natuurlijk, maar uiteindelijk is het de functie zelf die jou gelukkig gaat maken – of niet.

Grijp deze gelegenheid daarom aan om op zelfonderzoek te gaan. Stel jezelf vragen als: waar haal ik voldoening uit, wat zijn mijn passies, maar ook: in welke setting kom ik het beste tot mijn recht (op pad zijn, thuiswerken, op kantoor)? Door helder voor ogen te hebben waar je voor staat en wat jou ook op de langetermijnenergie gaat geven, word je ongevoeliger voor randaspecten van een vacature. Zo voorkom je dat je een functie kiest die al snel toch geen match blijkt.

Bonustips: vraag je familie en vrienden welk type functie in hun ogen bij je past. Een ander ziet vaak meer potentie in jou dan jijzelf, en misschien ontdek je op deze manier nog wat eigenschappen waar je zelf niet direct op zou komen. Handig voor op je CV!

2. Maak je CV in orde

Je CV is vaak het eerste dat een potentiële werkgever van je ziet. Onderschat de waarde van dit velletje papier dus niet, want het is in zekere zin je visitekaartje. Update je CV met zoveel mogelijk relevantie informatie: van opleidingen en werkervaring tot vaardigheden en afgeronde cursussen. Een persoonlijk stukje tekst doet het ook altijd goed; dit kun je mooi schrijven naar aanleiding van je zelfonderzoek bij stap één. Twijfel je wat je wel en niet op je CV moet zetten? Op het internet vind je allerlei checklists voor een sterk CV.

3. Zoeken maar!

Nu je CV in orde is, kan het echte werk beginnen. Struin dagelijks Google, Facebook, LinkedIn en sites van vacaturebanken af naar jouw droombaan. Stel ook vacature-alerts in, zodat je als eerste op de hoogte bent van passende functies. Je CV naar recruitmentbureaus sturen kan ook zeker lonen; deze bureaus beschikken vaak over een helder overzicht van functies binnen jouw straatje en helpen je bij eventuele onderhandelingen. Vergeet daarnaast niet je directe kring in te lichten dat je een nieuwe baan zoekt; wie weet heeft jouw (achter)oom wel de gouden tip.

4. Oefen met solliciteren

Solliciteren: velen krijgen van het woord alleen al de kriebels. Solliciteren kan inderdaad spannend zijn, maar met de juiste voorbereiding kun je al een groot deel van die spanningen wegnemen. Verdiep je daarom van tevoren goed in hoe een sollicitatiegesprek doorgaans verloopt, welke vragen er worden gesteld en hoe je als sollicitant een sterke indruk achterlaat. Oefen dit laatste in de praktijk met iemand bij wie je je op je gemak voelt, en stel je hierbij open voor feedback. Zo wordt solliciteren (bijna) een koud kunstje.

Vind je het moeilijk om de eerste stap naar een nieuwe baan in de techniek te zetten? Of weet je nog totaal niet welke kant je op wilt? Stuur ons dan een berichtje. Samen kijken we naar wie je bent, wat je kunt en wat je in de toekomst wilt leren. Je zit nog nergens aan vast. Besluit je met ons te gaan samenwerken? Dan zoeken wij de baan die bij jou past. Als werknemer, maar vooral als persoon. Op naar een succesvol én gelukkig 2024!