Je sollicitatiegesprek voorbereiden

Afgelopen weken hebben we vooral gefocust op het schriftelijke deel van een sollicitatie, maar dan zijn we er nog niet! Want het belangrijkste komt nog: je sollicitatiegesprek. Dit zal het eerste moment zijn waarin jij ervoor moet zorgen dat je een goede indruk bij het bedrijf achterlaat. Laten we ons eens verdiepen in hoe je dit gesprek het beste kunt voorbereiden:

1. Lees de vacature zorgvuldig en koppel hierbij jouw vaardigheden en werkervaring aan de functie-eisen.
2. Bezoek de website van het bedrijf en lees je goed in wat zij doen. Het is van belang dat je weet wat voor historie het bedrijf heeft, welke werkzaamheden zij uitvoeren, in welke branches zij actief zijn en welke projecten zij hebben gedaan. Op deze manier kun je in het gesprek meepraten en laat je zien dat je serieuze interesse in het bedrijf hebt.
3. Verdiep je in je gesprekspartners. Je kunt vaak op de website medewerkers vinden en anders heeft diegene vaak een LinkedIn-profiel. Lees welke stappen je gesprekspartner heeft gezet in het bedrijf en wat haar of zijn functie op het moment is.
4. Bereid je voor op hoe je jezelf gaat presenteren, hoe je jezelf voorstelt en welke vragen je nog hebt na het lezen van de website en vacature.
5. Bereid je voor op het “inhoudelijke” deel van het gesprek. Stel jezelf de vraag “waarom ben ik geschikt voor deze functie en hoe onderscheid ik mijzelf van de rest”. Zorg dat je oprecht bent in het beantwoorden van deze vraag en kom niet met te veel standaardantwoorden.
6. Neem een schrijfblok mee naar je sollicitatie. Schrijf hierin de vragen die je nog hebt, zodat je niets vergeet te vragen. Ook is het handig om hier aantekeningen in te maken tijdens het gesprek over punten die jij belangrijk vindt. Zo kun je hier later nog even op terugkijken en vergelijken met eventuele andere sollicitatiegesprekken.

Als je deze zes punten doorloopt voor je sollicitatie, dan kan het bijna niet anders dan dat je een goede indruk achterlaat bij het bedrijf. Wil je nou zeker weten dat je sollicitatiegesprek vlekkeloos verloopt? Laat ons je helpen met je sollicitatieproces, dan weet je zeker dat het niet fout kan gaan!