Einde proeftijd: Yes or no? De ultieme gids voor een succesvol einde proeftijdgesprek

Gefeliciteerd! Je hebt de eerste maand overleefd in je nieuwe baan. Nu is het tijd om te knallen tijdens je einde proeftijdgesprek. In deze blog bespreken we hoe je je optimaal voorbereidt en de beste indruk maakt.

Heb je je doelen behaald?

Reflecteer op de doelen die je tijdens je eerste werkweek hebt gesteld. Heb je ze behaald? Zo ja, hoe? Zo nee, waarom niet? Wat heb je hiervan geleerd? Neem concrete voorbeelden mee om je verhaal te illustreren.

Heb je je draai kunnen vinden?

De eerste maand is intensief. Denk na over hoe je je binnen het team en de organisatie hebt behaagd. Met wie heb je goed samengewerkt? Wat vind je leuk aan je werk? Zijn er dingen die anders zijn dan je had verwacht?

Vraag om feedback

Dit is dé kans om waardevolle feedback te vragen. Laat je leidinggevende weten wat je goed doet, en waar je je nog kunt ontwikkelen. Vraag gerichte vragen, zoals: “Welke vaardigheden kan ik de komende tijd het beste ontwikkelen?” of “Welke verbeterpunten zie je voor mijn functioneren?”

Deel je geleerde lessen

Reflecteer op de afgelopen maand. Wat heb je geleerd over het werk, de branche, en over jezelf? Deel je inzichten met je leidinggevende. Dit laat zien dat je leergierig bent en gemotiveerd om te groeien.

Ambities en doelen

Bespreek je ambities voor de toekomst binnen het bedrijf. Laat zien dat je gemotiveerd bent om je te ontwikkelen en waardevolle stappen te zetten binnen de organisatie. Koppel je ambities aan de doelstellingen van het bedrijf.

 

Eerlijk en open communiceren als de eerste maand tegenvalt

Ondanks alle tips en tricks kan het natuurlijk altijd zo zijn dat de eerste maand in je nieuwe baan tegenvalt. De werkzaamheden zijn anders dan je had verwacht, je mist de klik met je collega’s of je vindt de werksfeer niet prettig.

Wat doe je in zo’n geval?

Het is belangrijk om hier eerlijk en open over te communiceren met je leidinggevende. Ga tijdens je einde proeftijdgesprek in gesprek over je bevindingen. Leg uit wat je tegenvalt en bespreek samen of er oplossingen mogelijk zijn.

Mogelijkheden:

  • Aanpassingen in de werkzaamheden: Misschien kun je taken wisselen of je meer focussen op een ander deelgebied binnen je functie.
  • Extra begeleiding: Wellicht ervaar je een gebrek aan kennis of vaardigheden. Vraag om extra begeleiding of training om je te ontwikkelen in je rol.
  • Verandering van team: In sommige gevallen is een overplaatsing naar een ander team binnen de organisatie een optie.
  • Beëindiging van de proeftijd: Als er geen passende oplossing is, kan het helaas betekenen dat je de proeftijd wilt beëindigen. Bespreek dit scenario op een professionele en respectvolle manier met je leidinggevende.

Met deze tips ben je klaar om je einde proeftijdgesprek met glans te doorstaan. Laat zien wat je waard bent en maak een onuitwisbare indruk!

Bonustip: Maak aantekeningen tijdens het gesprek, zodat je de belangrijkste punten na afloop nog eens kunt doornemen.

Veel succes!